CMYK eller RGB

CMYK eller RGB – hvad er forskellen?

Når man arbejder med grafik og billedredigering, er der to farverum man støder på: CMYK og RGB. Hvis ikke lige du kender teorien bag, kan det være svært at kende forskellen. I dette indlæg vil jeg kort forklare forskellen, samt hvad de forskellige farverum bruges til.

 

RGB til skærme

Skal dit billede bruges på en hjemmeside eller i en video – altså hvor den ikke skal printes, men præsenteres på en skærm – skal billedet konverteres til RGB. RGB er nemlig et farverum optimeret til skærme. Da skærme består af små pixels med lys er enten rød, grøn og blå, vil dit billede komme til at bestå af små pixels i de tre farver. En skærm kan skrue op og ned for de enkelte farver og blande dem på mange forskellige måder – faktisk så mange, at RGB farverummet kan lave omk. 17 mio. forskellige farver.

 

CMYK til print og tryk

Skal dit billede derimod printes eller trykkes, skal billedet konverteres til CMYK. CMYK er et farverum optimeret til trykmaskiner og printere. CMYK består af farverne Cyan (C), Magenta (M), Gul (Y) og Sort (K). Dette farverum har knap så mange farver som RGB.

 

Fra RGB til CMYK

Konverteres dit RGB billede til CMYK vil du oftest opleve, at dit billede mister en smule farve ved konverteringen. Det skyldes, at CMYK som sagt har et mindre farverum.

Tags: